Avnjuta ost i vinets sällskap

Ost är mångas favorit och just ost och vin är en kombination som har fungerat för flera personer. Viner och ost går som handen i handsken men det kan vara svårt att veta vilka viner som passar bäst. Många tror att det bara ska vara vita vinner och känner att rött är att ta i form av modigt. Men faktum är att med rätt syra och balans så är det helt rätt att ta ett glas rött till. Ostarna kan också de spela roll och just starka ostar kanske behöver ett speciellt vin. Man behöver inte vara en expert på området med det kan helt klart vara kul att vara uppdaterad om vad som passar.

ostbricka med ett glas vin

Vin och mat är något som många svenskar är passionerade om och många väljer att blanda dessa eller äta och dricka för sig. Hur man än är så går det inte att förneka att vin och ost är en vinnande kombination. Det kan dock vara svårt att i en djungel av vinflaskor hitta den som passar absolut bäst med just den osten du valt. Oftast så finns det en guide som visar att vinet fungerar fint med ost, men inte vilken ost och inte på vilket sätt. Vissa vill att ostsmaken ska framhävas medan andra vill ha en mild eftersmak.

Olika viner till olika ostar

Det är givet att vin och ost kan vara ett riktigt bra försnacks, men det är dessutom en väldigt populär dessert. När man äter osten spelar egentligen ingen roll utan det handlar om att matcha vinet med tillfället och sorten ost. Exempelvis så är en mild ost med ett fint syrat vin att föredra framför en stark mögelost innan det är dags att äta varmrätten. Till efterrätt kan man gott och väl kombinera ett dessertvin med starkare ostar och marmeladliknande syltar. Vintips kan man lätt få från Vinbanken.se om man är osäker på vad som passar till vad. En fingervisning kan man dock få:

  • Starka ostar med mycket smak behöver en syra som finns i vita viner för att balansera den starka smaken. I Frankrike väljer man ofta starka ostar och ett dessertvin medan svenskar gillar att ta ett glas rött.
  • Något som inte passar ihop är rödvin och getost då getost är strävig och tillsammans med rödvinet blir för bittert i munnen. Om man funderar lite över vad för kombinationer som passar med getost i matväg så väljer man ofta lite honung, päron och nötter med osten. Så gäller det även med vinet till getost, den ska vara len och söt.
  • I Sverige älskar vi brieost och till en len ost så är det helt klart gott att dricka rödvin. Detta är nästan den enda gången som rödvin är förlåtande mot den annars starka ostsmaken. Camembert är också en sådan ost, men den passar ofta ihop med en söt liten marmelad och om man gillar den kombinationen så är det helt klart vitt vin du ska hålla dig till.

Läs gärna på innan en ost- och vinkväll och imponera på gästerna med dina nya kunskaper om viner och ost.