Fantastiska ostfest

Ost, ost, ost – gott, gott, gott! Som Göteborgs Posten skriver:

”Ost måste väl ändå vara en av människans mer lyckade uppfinningar? Tänk att bara kunna räkna ut att mjölk kan bete sig på det viset och få så oerhört många olika smaker, utseenden och konsistenser. Inte konstigt att folk är så protektionistiska och stolta över just sin egen ost vart man än kommer i världen.”

Hon som skriver har varit runt i Grekland och ätit ost. Det är det krönikan handlar om. Hon skriver att osten lyfter maten, och avslutar med orden ”mer ost åt folket!”. Helt rätt säger vi, och drömmer oss bort till den smaskiga maten. Men det finns en del frågetecken kring ost, och det gäller att  veta en hel del innan man serverar den. En sak som kan vara värt att fundera över är om det finns några speciella bestick vilka man ska använda till osten? Asiater äter ju sin mat med pinnar, Italienarna äter sin pasta med sked? Men vad ska man äta osten med? Med händerna? Med gaffel? Självklart beror det på vilken ost det är – och antagligen finns det inga regler. Men om man serverar en god ostbricka, måste man ju ändå se till att ha bestick som passar. För dig som ska servera detta, säger  vi: köp bestick idag! Och vilka bestick pratar vi om då? Små gafflar, med små smörknivsliknande knivar. Det kommer få din ostmåltid att se snäppet bättre ut, och brickan se ut som den förtjänar. Vad ska man annars tänka på när man har ostfest?

Här är några små tips:

  • Variera! Alla gillar inte alla ostar (konstigt men sant), och det måste finnas någonting som passar. Varva milda ostar med starka ostar, ha med mögliga och hårda ostar. Det ska finnas någonting som passar alla!
  • Glöm inte mjuka ostar. Många glömmer bort att ost så som Philadelfia är just – ost. Den är fantastiskt god att ha på mackan, och fungerar faktiskt hur bra som helst att ha på festen. Kanske kan du blanda ihop din egna ost som passar till brödet?
  • Vinet! Viktigt, viktigt, viktigt! Precis som det  gäller att variera ostarna, gäller det att variera vinerna. Vinet ska passa till ostsorten, annars blir det fel. För att inte behöva köpa allt för mycket vin rekommenderas små flaskor. Då blir det också lättare att bära!
  • Inredningen! Ja, festens inredning är lika viktig som osten. Tänk tema! Kanske rutiga dukar och ostar på silverfat? Till det stora vinglas och oliver på tandpetare. Lyxigt, snyggt och gott!