Ost kan vara nyttigt

Mer grönsaker, svenskt kött och mindre socker brukar rekommendationerna vara. Ost tillhör den där ingrediensen i våra liv som vi liksom inte kan välja bort. En del hävdar till och med att de inte kan sluta med mejeriprodukter för att de inte kan tänka sig ett liv utan ost. Men hur ligger det till egentligen? Är det så värst nyttigt?

Att kött lätt hamnar i media av olika anledningar är känt sedan i alla fall ett tag tillbaka. Rekommendationen är att kött är okej, men välj helst svenskt. Något som inte alltid efterföljs. På restaurangerna nischar man sig förstås gärna och ett sätt att sticka ut är att erbjuda närproducerat, frågan är hur mycket det efterföljs. Kommunerna satsar också på att stärka sin kompetens.

Vanlig myt

Detsamma gäller faktiskt ost. För det spelar faktiskt visst roll var osten du äter kommer ifrån. Är det kossor som lever på foder eller kossor som äter mineral- och vitaminrikt gräs?

”Naturen förser oss med en fantastisk sammansättning av näringsämnen. I vissa regioner i Frankrike äter korna grästyper och blommor som är otroligt rika på omega-3, vilket förs vidare till mjölken och osten” – expressen.se

Många idag tror att ost per definition är onyttigt, men så är det alltså inte. För det första innehåller ost ofta kalcium, precis som mjölk. Och vill du vara ännu nyttigare ska du välja hårdostar som gruyère, eftersom de innehåller aminosyror.

Gravida bör som bekant vara försiktiga med opastöriserad ost. Inte för att de är farliga, men för att de kan innehålla mikroorganismer som försvinner när man pastöriserar osten. Så fortsätt äta ost, men som med allt annat – gör det med måtta!