Ost och champagne

Ost, ost, ost. Fantastiska ostar. Finns det något bättre? Antagligen inte. En ostbit smälter så lätt i munnen, och bara tanken på ost får smaklökarna att dansa. Många tänker att man bara kan dricka rödvin när man äter ost, men någonting som inte alls är fel till en ostbricka – är champagne. Det kanske låter märkligt, om du inte har provat det. Men champagnens bubblor förstärker ostens smak, precis som osten förstärker champagnen. Det blir helt enkelt perfektion. En ost som passar väldigt till champagne är Chaource. Brillat Savarin är en annan ost som passar bra till drycken. Eftersom ostbricka är någonting som alla gillar, varför inte ta med det nästa gång du ska på fest? Oavsett om det är en champagnefrukost eller bara en härlig tillställning: ost plus champagne är lika med gott.

Och det behöver inte vara så avancerat att välja rätt ost med tillhörande champagne till festen. En simpel hushållsost är faktiskt riktigt uppskattad. Så här skriver Göteborgs Posten om hushållsosten i en artikel om våra svenska ostfavoriter:

Hushållsosten fick 1994 EU-benämningen ”garanterad traditionell specialitet” och hamnade därmed i samma klass som Serranoskinka och Mozzarella. Den lagras kortast tid och är den mildaste av de namnskyddade ostarna. Denna grynpipiga ost har fått sitt namn för att den i princip kan göras med de hjälpmedel som finns i ett vanligt kök. Hushållsosten passar faktiskt bra till champagne.

Det låter inte fy skam, eller hur? Så iväg och shoppa in dig på ostar redan idag, och ta dig sedan vidare till systembolaget för att köpa en flaska bubblande och god champagne. Du kommer garanterat få en fantastisk kväll, och dina smaklökar kommer somna lyckliga.