Ost som gåva

Ost är helt klart en delikatess vars popularitet aldrig ser ut att sina. Så länge som vi har hållit boskap har vi tillverkat ost, och de olika tillverkningsmetoderna som skiljer sig åt beroende på vart i världen man är skapar ett fantastiskt brett utbud av ost som passar alla smaker. Det finns en trend nu för små producenter att rikta in sig och göra små upplagor av olika varor, exempelvis öl. Maria Tuvesson Lindgren är en av de som tillverkar sin egen ost och säljer, man kan läsa mer om henne och hennes ost här.

Det är inte ovanligt att man ger bort ost i gåva, och det är en uppskattad present att motta. Allt fler vill komma bort från det massproducerade och få något mer unikt och exklusivt, och många butiker har manuella ostdiskar med ett brett utbud. Men det kanske inte räcker med bara ost, tycker du. Det finns mycket man kan komplettera med!

  • Det klassiska tillbehöret är ju kex. Här kan du variera dig, det behöver inte vara de gamla vanliga, ljusa, salta kexen. Variera lite och köp några grövre förkex eller så, så får osten ännu en dimension!
  • Komplettera din present med mörk choklad från Godisboxen, mörk choklad och ost är någonting som funkar på samma bricka!
  • Marmelad är populärt att ha till ost. Den söta, syrliga smaken bryter av mot ostens fyllighet och gör att smakupplevelsen bli så mycket större.
  • Rödvin får vi inte glömma. Rödvin och ost är två turturduvor som skulle kunna vara huvudpersonerna i en romantisk fransk film! Fråga på Systembolaget om råd för att hitta ett bra rödvin som passar med de ostar du tänkt ge bort.
  • Lite vindruvor får också plats i korgen, och det blir vackert med lite färsk frukt. Har du plats så stoppa även ner lite fikon där.

Föreställ dig att få den här korgen i present, smockad med allt underbart man behöver för att ha en riktigt härlig kväll full av olika smakupplevelser. Det finns ingen som inte skulle uppskatta den, så vida de inte är helt smaklösa men det får vi anta att de inte är.