Rocamadour, en ny favorit

Den som vill ge intryck av att kunna nånting om ost bör känna till fransk getost, och helst inte bara den variant som kallas chèvre, och som säljs i rullar nästan överallt nuförtiden. Det är en helt okej ost, som kan användas till många saker. Men den är våldsamt överprissatt i Sverige. I Frankrike kan samma ost köpas för en tia rullen på den halvsunkiga stormarknadskedjan ED.

Nej, det finns så många fler typer av fransk ost gjord på getmjölk. Och faktum är att dessa ostar är betydligt mer prisvärda i Sverige än de billigaste getostarna. Prisskillnaden mellan Sverige och Frankrike är inte lika stor på området finare getost. Faktum är att det förhåller sig precis likadant med viner. De fina franska vinerna är inte så mycket dyrare på Systembolaget, om man jämför med vad man får betala i specialiserade vinbutiker i Paris’ femte arrondissement. Vinet som man i Frankrike kan köpa på ED (undvik om du inte ska ha det i maten!) är mycket dyrare på Systemet.

Men den här texten skulle ju handla om rocamadour!

Nej, en riktigt trevlig fransk getost är rocamadour, som kommer från staden med samma namn, belägen i departementet Lot, som ligger ganska långt söderut i Frankrike. Osten är av cabécous-typ och väldigt smarrig i sallader och på varma mackor. Den äts för det mesta ung, oftast inte mer än två veckor gammal, men den går alldeles utmärkt att lagra. Smaken är djupare än de vanliga typerna av getost, den smakar helt enkelt mera get.

Ost gör sig som bekant inte så bra i rörliga bilder, det är liksom ändå inte så som den ska upplevas. Men det finns en fin liten film på nätet om staden Rocamadour. Nästa ostresa kommer troligen att gå dit.