Utländskt kött säljs som svenskt

Liksom bostadsmarknaden har köttindustrin varit en het potatis. Ett Gotländsk livsmedelsföretag ligger nu under utredning för att ha styckat svenskt kött under dagen, men sedan utländsk kött under nattens timmar och sedan sålt det som kravmärkt svenskt kött till matbutiker över hela landet. 

Kött rått skärbrädaI Aftonbladet går det att läsa att ett gotländskt företag, Gothemsgården, misstänks har sålt utländskt kött men märkt det som svenskt. Vad de gjort var att de styckat svenska lamm på dagen och sedan irländska under natten för att sedan få undan köttet när Livsmedelsverket kom för att inspektera. Vidare skriver Aftonbladet i en annan artikel att det handlar om hundratals ton som man misstänker ha sålts. 9 ton kött såldes även som kravmärkt även då det inte var det. I en artikel från Folkbladet går det att läsa att man som handlare litar på sina underleverantörer och förutsätter att de har kontroll – någon man nu ser att de inte har. kanske är detta skönt för handlare att slippa undan ansvar? Beslut om fortsatt försäljning kommer att tas av miljö- och skyddsnämnden den 2 februari.

Insyn och transparens

Många är det som blivit skeptiska när det kommer till köttindustrin, och nu vill Regeringen lagstifta att restauranger ska börja märka sitt kött var det kommer ifrån. Detta för att ge största möjliga transparens till sina gäster. Men frågan är om det räcker? Som restaurang gäller det att man tar ett helhetsgrepp kring sitt ställe – allt från bra restaurangutrustning till att handskas och servera de bästa råvarorna. Gör man det kan man räkna med många nöjda och återkommande kunder. Självfallet ska alla i ledet ha bra koll och insyn på vart ens råvaror kommer ifrån och när något går fel ska alla ställas till svar.